Néha bizony át kell esnünk a ló túloldalára, és itt most nem arra a konkrét esetre gondolok, amikor édesapám, életében először- és egyben utoljára engedve hirtelen fellángoló lovaglási vágyának, profi tornászokat megszégyenítő módon, - egy általa nem tevezett, mégis szinte tökéletesen kivitelezett tigrisbukfenccel, a szomszédunk lovát gyakorlatilag átugorva - másfél másodperc "lovon töltött" idővel bizonyította be az egész családnak, hogy Ő nem az a tipikus hátrafelé nyilazó szittya hun lovas... hanem arra, hogy egyszer-egyszer a jól megszokott zsíros ételek helyett muszáj valami könnyedebb fogást is tenni az asztalra, például most épp egy kis töltött gombát...
Egyébként édesapám mutatványának "sikerességében" némileg az is közrejátszott, hogy aznap gyümölcs napot tartott, és feltehetően a jobb felszívódás érdekében, a gyümölcsöket nem kis falatokban, hanem fél decis adagokban vitte be a szervezetébe...
Kezdetnek megtisztítunk 10-12 db akkora fej gombát, amivel simán tudnánk itt a piros hol a pirost játszani. Ugyan minden gomba ehető egyszer, azért a későbbi, esetleges hagyatéki viták elkerülése érdekében szerencsésebb a csiperkénél maradni...
A gombák megtisztítása és fűszerezése után, minden matematikai tudásunkat felhasználva megpróbáljuk eltalálni, hogy mennyi darált húst kell bekavarnunk tölteléknek ennyi gombához.
Röpke fejszámolás után kb. 50 dkg sertés darált húst, sóval-, borssal-, ételízesítővel-, apróra vágott petrezselyem zölddel-, valamint két kissebb fej, apróra vágott - és megpárolt lilahagymával alaposan összedolgozunk.
Miután megállapítottuk, hogy milyen rendkívül jól kiszámoltuk a töltelék mennyiségét, önelégült mosollyal az arcunkon elkezdjük megtölteni a gombákat.
Amikor mind a 12 fej gombát megtöltöttük, hirtelen felsejlik bennünk, hogy amúgy matematikából végig kettessel abszolváltuk az iskolát, amit alátámasztani látszik az is, hogy a gombák elfogytak, viszont a töltelék fele még érintetlen... ezért 4-5 db burgonyát kapunk elő, és azokba töltjük bele a maradék masszát, majd zt követően kb. 180 C- on 30-35 perc alatt készre sütjük.
Amíg sülnek a gombák, egy fej káposztát lereszelünk és apróra vágott lilahagymával-, tejföllel-, kevés majonézzel-, sóval és borssal összekeverve kellemes köretet készítünk a gombákhoz.
Ebéd után borzasztóan megijjedünk, amikor a sziesztánkból felébredve hirtelen kettős látásunk lesz, de szerencsére feleségünk a " nem hiszem el, hogy már megint kontaktlencsével aludtál el" mondattal megmenti az életünket...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.