2018. április 22., vasárnap

Lilahagymás- gombás tarja füstölt sajt “szigeteléssel”...Na ettől sem fogyni fogsz... Remélem!!!😉

Van hogy az embernek eszébe jut, hogy bizony lehet nem ártana egy kicsit fogyni...főleg ha az ismerőseink egyre többször említik meg kaján vigyorral az arcukon, hogy “hú de jól nézel ki hallod” vagy teszik fel azt a kérdést, hogy “te meg mivel eszed a nokedlit b.meg?!”...

Rengeteg fogyókúrás módszert próbáltam, de eddig egyik sem bizonyult olyan “eredményesnek”, mint amelyik 2002-ben, az unokatestvérem ballagása utáni vacsorával egybekötve került lebonyolításra ( 3 nap, 8 kg mínusz...ó drága jó Istenem...).

Mivel nagy volt a család, az idő pedig meleg, jó ötletnek tűnt, hogy a ballagás után megrendezett vacsorához  az udvaron terítsenek meg... később rájöttünk, nem kellett volna... nagyon nem…

Kiderült ugyanis, hogy a vacsora egyik fogása, az úgynevezett Vendégváró szelet - és főleg az abban található tojás - nem örül annyira a szabadban terítésnek mint mi, mert olyan szalmonella fertőzést nyújtott át ballagási ajándékként az egész családnak, hogy a Vendégváró szeletet át kellett keresztelni Vendégmarasztalónak, hiszen az ország különböző részeiről érkezett vendégek nem hazafelé vették az irányt, hanem mentővel a Kenézybe.  

Esküszöm, a Nagyrábé- Debrecen útvonalon - bizonyos technikai jellegű okok miatt 😂-  több helyen állt meg a mentő, mint a Hajdú Volán menetrend szerinti járata…

Szóval inkább most maradok a megszokott nehezebb ételeknél... hogy legyen miből leadni ha esetleg beüt egy félresikerült ballagás...😉

Kezdetnek a tarja- és csirkemell szeleteket borsos- fokhagymás tejben néhány órán keresztül állni hagyjuk a hűtőben.

Amíg a hússzeletek pácolódnak, apróra vágott lilahagymát fonnyasztunk meg kevés olajon. Ezt követően a szeletelt csiperke gombával is ugyanúgy járunk el, azzal a különbséggel, hogy ehhez két- három gerezd fokhagymát is reszelünk.

Amúgy a ballagási vacsorát csak édesapámék úszták meg komolyabb gyomor panaszok nélkül, mivel vacsora előtt nagyapámmal-, keresztapámmal- és nagybátyámmal annyi 70-80%-os “gyümölcslevet”  vittek be a szervezetükbe, hogy a szalmonellának még csak egy döntetlenre sem volt esélye. Aput másnap kicsit állítólag rázta a hideg, de ő inkább a gyümölcsök keverésének tudta be a dolgot.

A húsokat fedő alatt puhára sütjük, és minden szeletet alaposan megpakolunk a korábban elkészített lilahagymával és gombával.

Ezután minden hús tetejére egy-egy szelet füstölt sajtot helyezünk, és kb. 20 másodperc alatt a serpenyőben fedő alatt ráolvasztjuk a húsra. Ennél a résznél nagyon figyelni kell mert a sajt rendkívül gyorsan ráolvad a húsra és könnyen ráég, ami nem tesz jót neki. Mint amikor nagybátyám a disznótorban perzselés közben úgy nyúlt a pálinkáért, hogy a perzselőt nem tette át a másik kezébe, és az egyik fogó ember piacos susogós melegítője kb. másfél másodperc alatt a negyedére zsugorodott a gumicsizma szárával együtt. Úgy nézett ki a lába, mintha a villanyszerelők által használt zsugorcsővel szigetelték volna le, hogy nehogy zárlatos legyen.

Ha kész, rizzsel tálaljuk. Ebéd után kicsit csalódottan vesszük tudomásul, hogy a jelenlegi súlyunk alapján legalább három hasonló ballagási vacsorát ki tudnánk hordani lábon... Holnaptól diéta... vagyis inkább holnaputántól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Leggyakrabban olvasott