Röpke 10 hónap, és hipp-hopp, itt is a következő recept!
Ennyi kihagyás után elég komoly feladat ám eldönteni, hogy mi is legyen a következő fogás amit ide hozok, de azért nagy nehezen mégis sikerült... így esett a választás a meggyborban párolt, laska gombás-, kukoricás rizzsel tálalt sült csirke combokra... például 😉
Egyébként a hezitálásom hosszúságát csak ahhoz tudnám hasonlítani, amikor 3. osztályos koromban a locsoló pénzemből visszamaradt 40 forintomat akartam elkölteni a nagyrábéi coop boltban.
Röpke 2 óra alatt sikerült is... majdnem!
A dolog onnan indult, hogy valami Isteni csoda folytán, megmaradt a locsoló pénzemből 40 Ft, ami nagyon de nagyon égette a zsebemet. Ehhez mondjuk az is hozzájárult, hogy akkortájt fordult elő első pár alkalommal, hogy egyedül mehettem el a boltba. Komolyan mondom, hogy amikor ilyenkor a boltos néni azt mondta, hogy "hű, hogy Te milyen ügyes vagy Karcsika, hogy már egyedül is el tudsz jönni a boltba" olyan volt, mintha előre húsz évre, minden Nobel-díjat én nyertem volna meg... de nem csak egy kategóriában, hanem az összesben…😁
Az egyik szombat reggel a szüleim azzal keltettek, hogy hamarosan indulunk az unokatestvéreimhez Váncsodra, csak anyunak volt még valami elintézni valója, apu pedig addig gyorsan lemossa az autót.
Gondoltam itt a nagy alkalom, addig elugrok a boltba, had induljon útjára az a 40 Ft.
Miután a boltba belépve bezsebeltem a gratulációkat amiért megint egyedül mentem vásárolni, gyorsan elindultam végignézni az édességes sorokat, hogy minél hamarabb eldurranthassam a 40!!! forintomat.
Csakhogy némi homokszem került a gépezetbe, ugyanis első körben semmit sem találtam pontosan 40 Ft-ért!
Volt ott mindenféle édesség 38 Ft-ért, meg 45-ért is, de 45 Ft-om nem is volt, meg ha veszek valamit 38-ért, mi a francot csinálok a megmaradt 2 forinttal...
Keresgélés közben hamar kiderült, hogy a termékek ára nem nagyon változik attól függően, hogy hány alkalommal nézed végig őket 😁. Az viszont egyre inkább biztossá vált, hogy kifelé már nem nagyon fognak köszönni nekem, amit abból kezdtem gondolni, hogy bármerre is mentem a boltban, az egyik boltos néni mindenhova jött utánam egy felmosóval, és különböző hangerővel és arckifejezéssel, a "három perc múlva dél, zárnék " mondatot ismételgette. (Én néhány perccel 10 óra előtt érkeztem) 😁
Már kezdett is volna kicsit zavarni a dolog, de akkor…megtaláltam... 40Ft!!!
Megvan!!! Már indultam is fizetni!
Csakhogy...
Határozottan emlékszem, hogy ez volt az a pont, amikor ekkezdtem hinni a telepátiában, és a gondolat erejében, mert ahogy a pénztárhoz közeledtem, láttam, hogy a pénztáros nagyon erősen gondol valakire... és a következő lépésemnél be is lépett az ajtón édesanyám…😁
Azt máig nem tudom megmondani, hogy anyu az üvegajtót egyáltalán kinyitotta-e, vagy csak átjött rajta mint Dynamo, de esküszöm, hogy olyan gyorsan jött be-, hajította vissza már kifelé menet az ajtóból a polcra, az általam oly gondosan kiválasztott PONTOSAN 40 FORINTOS, TAVASZI VAGDALT HÚS KONZERVET 😁, majd rángatott ki a parkolóba, hogy amikor kiértünk, édesapám - aki egyébként anyut hozta - még csak akkor állt meg az autóval...😁
Ezután jó darabig nem nagyon voltam a boltban, nem hogy egyedül, de még édesanyámmal sem nagyon… 😁
Egy dolog azonban biztos, ha bármelyik kvízműsorban az lenne az 50 millió forintos kérdés, hogy mennyibe került a zöld dobozos tavaszi vagdalthús 1992-ben, akkor senki nehogy elhasználja a telefonos segítséget, nyugodtan vágja rá: 40 Ft!!!😉
Ja…. a recept!
Egyébként elég egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető…
...vagyis amúgy annyira nem, mivel előző nap már be kell pácolni a húst…
...de másnap már tényleg hamar elkészül…
...ha van meggyborod…meg hagymád- almád- laska gombád összekeverve…
...akkor igen!
Először is, sütés előtti nap, bepácolunk néhány csirkecombot és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap azzal kezdünk, hogy miután kiszellőztettük a hűtőt, 2 fej vöröshagymát, 2 db édes almát, valamint fél kiló laska gombát felszeletelünk és egy tálban összekeverve, kb. 2 órát, a még mindig erősen pác szagú hűtőben állni hagyjuk.
Később egy tepsiben egyenletesen elosztjuk az alma-hagyma-gomba keveréket. Aláöntünk 1.5-2 dl meggybort (ha nincs akkor édes vörösbort), majd ráhelyezzük a csirkecombokat, és fólia alatt, kb. 2-2,5 órán át sütjük, 150-200 C° közötti hőmérsékleten.
Amikor a hús puhára párolódott, levesszük a fóliát és lepirítjuk.
A hús alatt lévő keverékéből, kevés fehérborssal, egy fél citrom levéből serpenyőben - némi meggybor ismételt hozzáadásával - csatnit forralunk, amit egy találó gyűrűben, kukoricás rizzsel tálalunk.
Egyszerű, mint egy pofon...mert hogy az is volt már...de arról majd legközelebb 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.