2018. január 2., kedd

Tócsni-, lapotyka-, cicege-, lapcsánka-, lepcsáng-, enge- menge....vagy valami ilyesmi...

Az ünnepek, és a velük együtt járó "zsírdelírium" elmúltak és nyakig benne vagyunk 2018- ban ( akkor is, ha kb. február közepéig úgyis folyamatosan 2017-et fogunk írni elsőre) és ugyan papíron vége a nagy zabálásoknak, de azért idén is csak kell ennünk valamit, hiszen végül is nem attól hízunk, amit karácsony és szilveszter között eszünk, hanem attól, amit szilveszter és karácsony között.
Ennek fényében készítettem el egy " könnyed" lapcsánkát, vagy más néven tócsnit tejfölös gombás csirkemell raguval, ami így visszaolvasva már nem is tűnik annyira könnyednek...

Kezdetnek elkeseredett kísérletet teszünk arra, hogy így január másodikán normális méretű burgonyát találjunk. Ez szerencsére nekem bejött, mert akkora krumplikat sikerült vennem, hogy kis faragással simán lehet belőlük egy pár holland klumpát csinálni.

A klumpákat a hámozást követően lereszeljük, összekeverjük egy lereszelt vöröshagymával-, delikáttal-, sóval-, borssal-, apróra vágott petrezselyemzölddel-, liszttel és egy darab tojással. A tojást a könnyebb keverés és a későbbi viták elkerülése érdekében feltört állapotban tesszük bele a masszába.

Ezt követően hirtelen a fejünkhöz kapunk, mert most eszmélünk rá, hogy a reszelés előtt nem fotóztuk le magunkat a klumpákban és így már tuti senki nem fog hinni nekünk ha elmeséljük.

Miután a fejhezkapás következtében hajunkba ragadt csiríz kisebbik részét sikeresen eltávolítottuk, hozzálátunk a csirkemell felszeleteléséhez. Csakhogy mivel tegnap este, a fagyasztó ajtajának kinyitását követően megpillantott jégkrémes doboz látványa teljesen elterelte a figyelmünket a mai főzésről, ezért elfelejtettük időben kivenni a csírkemellet, ami így tiszta jég.

A kiolvasztás közben eltelt másfél óra alatt többször is elcsábulunk és csipegetni kezdünk a jégkrémes dobozból előkerült csülök pörköltből.

A felszeletelt  csirkemellet só-, bors-, delikát-, fokhagyma granulátum keverékével befűszerezzük és állni hagyjuk.

Pár perc elteltével serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítunk egy fej apróra vágott hagymát.

Erre rátesszük a még mindig félig fagyott csirkemellet és a gombát. Amíg megtaláljuk a füszerek között a bazsalikomot, félre húzzuk a serpenyőt. Mivel nem érünk rá további 15 percet a bazsalikom keresésével tölteni, ezért felháborodottan vonjuk kérdőre feleségünket, miért kellett megint elpakolni.

Felháborodásunk  szinte azonnal alábbhagy, ahogy a szem magasságban lévő, általunk többször átnézett polcról megvető pillantások kíséretében kezünkben kapjuk a bazsalikomot. Ebből ízlés szerint szórunk a húsra, majd visszatesszük oda, ahol eddig is volt..... elméletileg.

Az idő közben levet engedett összekevert maszát kis adagokban olajban kisütjük, és az elkészült, tejföllel behabart raguval tálaljuk.
Vacsora közben végig azon jár az agyunk, vajon hogy nem verte ki a szemünket az a r...dt bazsalikom ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Leggyakrabban olvasott